30 Ocak 2012 Pazartesi

Ev ahalisine limonlu kek

Yavrular mutfak işlerine bayılıyor. Salata, çorba ,yemek,tatlı zamanımız uygun olursa beraber yapıyoruz. Bir bakıyorum almışlar ellerine tencere. Açmışlar bakliyat dolabını. Bir avuç pirinç, bir avuç kuru fasulye, bulgur, mercimek ne varsa. Dolduruyorlar tencereye. İçine su koyuyoruz. Hadi ocağı yak anne çorba pişirelim. Peki diyorum. Hevesleri kırılmasın. Birde başında durup karıştırıyorlar koca kaşıklarla.

Nerdeyse kahvaltıda kendi yumurtalarını kendileri pişiriyor. Önce buzdolabından tereyağını çıkarıyor , biraz tavaya kesiyorlar. Ocağı yakma işi annenin. Sonra yumurtaları kırıp karıştırıyorlar yavaş yavaş ve masaya servis. Kabukları kaçtığı zaman ben alıyorum. Babası da düşkün mutfağa. Bana lütfen usta şapkası al anne. Aşçı demiyor , sanırım Oktay Usta yüzünden. Bir ara babannemiz onun tariflerini alıyordu. Geçen hafta aldım aşçı şapkalarını. Çok sevindiler.
Bazen ekmek pişiriyoruz bazen veriyorum yıkanmış marulları, tere, roka, maydonozu, yeşil soğanı önlerine. Kesme tahtası ve meyve bıçağını. Başlıyoruz salata yapmaya. İpek soruyor, soğan gözümüzü yakar mı anne. Hayır İpekçim taze soğan yakmaz , kuru soğan yakar. Daha önce yemek yaparken yakmıştı, onu hatırlıyor. Kesme işlemi bitince limonları sıkıyorlar sırayla. Zeytinyağı şişesini birlikte gezdiriyorlar üstüne. Afiyet olsun hepimize. Sencerin favorisi mevsim salatası. Havuç ve kırmızı lahana. Parmaklarını yemediği kalıyor. Tabağında tek bir havuç rendesi bırakmaz. Ufak ufak rende kullanmayı gösteriyorum.

Yakında limonlu kek yaptık. Önce yumurtalar çırpıldı şekerle, üstüne diğer malzemeler eklendi. Bir yandan limonlar sıkılıp ilave edildi. Kalıba döktük. Çırpma kasesini parmağınla sıyırıp yalamak, benim çocukluğumdan kalma bir alışkanlık. Her ne kadar , yavrum çiğ hamur yenmez diye kızsalarda, pek tatlı gelirdi bana. Benim yavrular çay kaşığıyla sıyırdılar dibini. 150 derecede 45 dakika sonra mis kokular sardı etrafı. Dışarıda ayaz. Kışın klasiklerindendir. Sıcak içecekler, evde kek kapışması, pijamalarla saatler geçirmek, yatak odasının yastıklarını salona taşımak. Mısır patlatmak. Ohh kışın keyfini düşünmekte varmış….

2 yorum: